Campania 2%

Completati acum formularul 230 cu datele asociatiei noastre. Cu doar 2 % din impozitul retinut de catre stat poti ajuta un copil autist sa zimbeasca!

detalii...


     Filiala Iasi a Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) a obtinut personalitate juridica prin incheierea nr.80/PJ/26.05.2003 a Judecatoriei Iasi. Filiala are caracter neguvernamental, nonprofit, si actioneaza in domeniul protectiei copilului si a persoanelor cu autism, fiind acreditata prin lege.
     Scopul acesteia este sprijinirea copiilor, adultilor cu autism din Iasi si imprejurimile orasului, precum si a familiilor lor, in vederea asigurarii drepturilor fundamentale in ceea ce priveste asistenta sociala, sanitara si educatia acestora.
     ANCAAR Iasi este membra FEDRA. Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari în Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din România, având ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA.
ACTIVITATI DESFASURATE IN ANUL 2013

     Pe parcursul anului 2013 s-au continuat intilnirile lunare ale parintilor si membrilor asociatiei, acestea dezvoltandu-se in proiecte si activitati.
     In luna martie copii, tinerii cu autism care frecventeaza „Clubul de week-end” si beneficiaza de servicii de terapie în cadrul asociatiei realizate de copiii si parintii acestora au realizat in cadrul atelierelor de lucru, martisoare, fondurile obtinute din vanzarea acestora fiind folosite pentru sustinerea activitatilor asociatiei.


     Pe data de de 8 Martie, am sarbatorit mamicile din asociatie, organizand o excursie in care acestea s-au relaxat si au socializat


     Ziua de 2 Aprilie a fost declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului.
     Pentru marcarea acestei zile Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi, impreuna cu Fundatia „Star of Hope Romania”, Fundatia „Ancora Salvarii” si asociatia „Surasul albastru” au organizat la Iasi cea de-a V-a editie a campaniei.
     La aceasta editie am avut onoarea de a-i avea alaturi pe Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la Bucuresti si specialisti din Olanda care au fost prezenti la conferinta de presa organizata in Sala Mare a Primariei si seara caritabila.     Si in acest an, Iasul s-a alaturat marilor orase ale lumii in campania „Light It Up Blue”. Initiativa face parte dintr-o actiune internationala de folosire a culorii albastru in incercarea de a atrage atentia asupra autismului.
     Ca atare, au fost iluminate in albastru Palatul Roznovanu care gazduieste Primaria Iasi, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al. I. Cuza” si Camera de Comert si Industrie Iasi.

     In ziua de 2 Aprilie a avut loc un mars organizat pe traseul Piata Unirii - Palas, la care au participat in jur de 500 de persoane, copii, elevi, studenti, care au fost alaturi de copiii si tinerii cu autism. Impreuna au ridicat spre cer baloane multicolore, simbolizand diversitatea in care traim si am participat cu totii la flashmob de Zumba.

     La Motel Bucium, a avut loc o seara caritabila, pentru strangerea de fonduri destinate imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu autism din Iasi.
     Au participat copiii de la Academia Show, pregatiti de doamnele Ligia Grozdan si Cosmina Paraschiv, care au oferit, alaturi de copiii cu autism un moment special si emotionat pe muzica imnului campaniei daruit de Mihaela si Cristian Garlea. Au mai participat copiii din clubul de gimnastica aerobica GIMNIS, prof. Bogdan Banta, studentii de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, departament Teatru, prof. Ligia Delia Grozdan si Oana Sandu, copii clasei a II-a C, Scoala Stefan Barsanescu, Ansamblul Folcloric „Doina Carpatilor” al Casei de Cultura a Studentilor Iasi, prof. Petre Susu si Clubul de dans „Imperial”, prof. Adrian Ciutoiu. Invitatii nostri speciali au avut parte de o surpriza pregatita de copiii de la Academia Show care au dansat pe muzica specific olandeza si au oferit un buchet de lalele domnului Ambsador al Olandei, prezent la eveniment. Excelenta Sa a primit si un puzzle de 1000 piese montat de Andrei, un tanar cu autism, precum si primul DVD cu filmul documentar realizat de specialistii olandezi.
     Scoala Speciala “Constantin Paunescu” si Gradinita PP nr.20, au organizat evenimente pentru marcarea zilei de 2 Aprilie, la care au fost prezenti si reprezentanti ai ANCAAR Iasi.


     La Grand Hotel Traian, Sala “Ion Creanga”, a avut loc lansarea primului documentar romanesc despre autism, realizat de specialisti din Olanda. Impreuna cu acestia, copii cu autism si parintii acestora, psihologi, profesori, studenti am vizionat in premiera acest documentar.


     Pe data de 3 aprilie, ANCAAR Iasi a participat la Conferinta internationala organizata de FEDRA in Bucuresti, la Palatul Parlamentului, cu tema : “Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii, functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist ».
     Au participat, in calitate de vorbitori, reprezentanti din Statele Unite ale Americii si din 5 state europene – Suedia, Norvegia, UK, Finlanda, Olanda care au prezentat modelul national de servicii si integrare sociala a persoanelor cu dizabilitati.


     Partenerii din acest an au fost: Primaria Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Universitatea “Petre Andrei” din Iasi, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Camera de Comert si Industrie Iasi, PALAS, Irina Schrotter, ProImage, Patronatul Sfera, Rodotex, Motel Bucium, Louise, Papucei, NICHI, Scoala Speciala Constantin Paunescu, Gravez.ro, Grand Hotel Traian, Colegiul de Arte Octav Bancila, Sounds Design.
     Parteneri media: TVR Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun, Radio Hit, Glare, Avantaje.
     ANCAAR- filiala Iasi, impreuna cu Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi si cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucuresti, au organizat in luna mai proiectia filmului regizorului olandez Marc Schmidt - Matthew’s Law.
     Filmul, in fapt un documentar real, dezvaluie modul complex de gandire al lui Matthijs care incearca, in fiecare zi, cu disperare, sa creeze ordine in haosul din jurul sau.     Ziua de 1 Iunie a fost sarbatorita in cadrul unei petreceri la Popas Pacurari unde copiii s-au jucat impreuna, au primit cadouri si au fost antrenati in diverse activitati recreative de catre animatorii Asociatiei „Zambeste alaturi de noi”.
     Cativa voluntari talentati ai Fundatiei „Antibiotice – Stiinta si Suflet”, salariati in cadrul companiei Antibiotice, au pictat pe peretii centrului unde se desfasoara activitatile cu copiii, personaje de basm si indragiti eroi de desene animate.


     Si in anul 2013, cu sprijinul Directiei Judetene de Tineret Iasi, 56 de copii, tineri si parintii acestora au fost 5 zile in tabara de la Eforie Nord.

     Pe perioada vacantei scolare, timp de o luna, 12 copii si tinerii cu autism de la filiala A.N.C.A.A.R. au fost angrenati intr-o serie de activitati zilnice desfasurate la sediul filialei. In functie de preferintele si abilitatile fiecaruia, terapeutii asociatiei, impreuna cu o echipa de voluntari, au ales diferite activitati care au vizat in principal: dezvoltarea autonomiei personale, dezvoltarea abilitatilor manuale, stimularea si dezvoltarea comunicarii, imbunatatirea si dezvoltarea abilitatilor cognitive, cunoasterea mediului prin iesiri in parcul din curtea Corpului Brandusa al Scolii speciale „C-tin. Paunescu” si in Parcul “Arca lui Noe”.


     15 copii au avut posibilitatea de a practica inotul prin programul saptamanal desfasurat la piscina Union si cea de la Hill Center, precum si kinetoterapia, in cadrul spatiului nostru nou amenajat.


     In luna octombrie, la invitatia colegilor din FEDRA, de la Asociatia “Autism Baia Mare”, am participat la conferinta aniversara a acesteia, pentru a prezenta activitatea FEDRA, in calitate de presedinte a federatiei.     In luna decembrie, a avut loc conferinta de presa de lansare a proiectului „Cresterea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din judetul Iasi in furnizarea de servicii sociale pentru copii si tineri cu dizabilitati”, derulat in perioada noiembrie 2013 – octombrie 2014, impreuna cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany.
     Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget de 83.320 CHF.
     Beneficiarii directi ai activitatilor proiectului sunt 60 de copii si tineri cu dizabilitati si 100 de reprezentanti ONG si ai autoritatilor publice din regiunea de Nord-Est a Romaniei active in domeniul promovarii si respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati.     Prima activitate din cadrul proiectul a avut loc pe data de 3 Decembrie, la Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul Iasi pentru a marca Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati – 3 decembrie printr-un eveniment public dedicat copiilor si tinerilor cu nevoi speciale. Pentru a celebra aceasta zi, copiii si tinerii cu dizabilitati au fost invitati la Teatrul Luceafarul unde, dupa un moment de prezentare a semnificatiei zilei de 3 decembrie, au urmarit piesa de teatru “L-am ales pe Mos Craciun”, alaturi de alti copii din comunitate.


     Pe 3 decembrie 2013, la Muzeul Unirii, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, a avut loc concertul de muzica clasica si jazz, „Muzica portilor deschise”.     Cu fondurile obtinute in urma acestuia, am achizitionat cadourile pe care copiii le-au primit la serbarea de Craciun care a avut loc la sediul asociatiei.


     Asociatia a continuat activitatile de lobby si advocacy, participand ca si membru FEDRA la intalnirea de la Ministerul Sanatatii din luna martie, cand s-au finalizat discutiile legate de modificarea ordinului de incadrare in grad de handicap.
     O intalnire a membrilor federatiei nationale a avut loc la Iasi, in luna noiembrie, cand reprezentantii FEDRA au trasat primele idei care sa se constituie intr-o strategie si principale activitati ce decurg din acestea.     Activitatile din cadrul proiectului „Clubul de week-end” au continuat si in acest an si s-au desfasurat in fiecare sambata si dminica, timp de 4 ore pe zi si au constat in: creare de obiecte hand-made, desen, pictura, jocuri de atentie, memorie; activitati de autogospodarire si autoservire; organizarea unor evenimente externe: excursii, iesiri in natura. Am avut alaturi de noi echipa de voluntari.     In acest an activitatile de terapie s-au desfasurat atat cu adultii cat si cu un grup de prescolari, atat cu specialistii proprii cat si in spatiile proprii ale asociatie. Numarul in crestere al beneficiarilor asociatiei noastre si al solicitarilor au dus la formarea unui club al tinerilor.
     Activitatile au vizat:
        • Dezvoltarea autonomiei personale – urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de a folosi corect obiectele de uz personal, toaleta, apa de la robinet.
        • Dezvoltarea abilitatilor manuale – urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de manipulare corecta a obiectelor necesare realizarii de obiecte si imagini cu ajutorul operatiunilor de: taiere, lipire, mototolire, colorare in contur.


        • Stimularea si dezvoltarea comunicarii – urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de reproducere a cuvintelor, de cunoastere si identificare a literelor si cuvintelor, de verbalizare;
        • Imbunatatirea si dezvoltarea abilitatilor cognitive – urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de a realiza calcule matematice si puzzle-uri;
        • Cunoasterea mediului – prin iesiri in parcul Copou, vizita la Bojdeuca lui Creanga, Pallas, Arca lui Noe urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de adaptare la medii noi, cunoasterea elementelor si obiectelor ce il compun. Totodata s-a urmarit cunoasterea si identificarea mijloacelor de transport, a animalelor si al habitat-ului acestora;
        • Jocul – urmarindu-se relatioanarea dintre beneficiari, orientarea in spatiu, aruncarea si prinderea mingii, coordonarea mana-ochi;


     Mijloace de finantare
     Finantarea activitatilor asociatiei este asigurata din contributii ale parintilor, donatii si sponsorizari si fondurile obtinute in urma campaniei de strangere a 2% din impozitul pe salarii, iar pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie, prin proiectul co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
     Numar persoane din ONG:
     Asociatia noastra are un numar de 4 specialisti: un asistent social, un psiholog, un psihopedagog, un kinetoterapeut, precum si un manager proiect, un sofer si un sef coloana, beneficiind in derularea activitatilor de voluntari.
     La data redactarii prezentului raport filiala numara 78 membri activi si 2 specialisti ce ne sprijina in activitatea noastra.


index / despre noi / despre autism / terapii / activitati 2013 / puteti ajuta / contact

© Copyright 2005 ANCAAR.   created by Desys - IT Company