c ANCAAR Iasi - Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania Filiala Iasi


Campania 2%

Completati acum formularul 230 cu datele asociatiei noastre. Cu doar 2 % din impozitul retinut de catre stat poti ajuta un copil autist sa zimbeasca!

detalii...

,,Calitatea serviciilor adresate persoanelor cu dizabilitati"
Conferinta regionala Iasi - 25.09.2014

Raport eveniment


     Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - Filiala Iasi in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany a organizat Conferinta regionala cu titlul ,,Calitatea serviciilor adresate persoanelor cu dizabilitati" adresata specialistilor din domeniul persoanelor cu dizabilitati. Evenimentul a avut loc in data de 25.09.2014, in intervalul 11:00 - 16:00, in Sala de conferinte a Hotelului Zimbru Iasi, situat in Bulevardul Chimiei nr. 2.

     Evenimentul a urmarit o analiza obiectiva a serviciilor sociale adresate persoanelor cu dizabilitati existente in regiunea de Nord-Est a Romaniei. Au fost invitati specialisti din sectorul ONG si reprezentanti ai autoritatilor publice de referinta din regiunea de Nord-Est a Romaniei - judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava, Neamt, Botosani. Conferinta regionala a fost structurata pe doua directii majore: prezentarea de modele de buna practica in servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, implementate in judetele din regiunea de Nord-Est a Romaniei si dezbaterea celor mai importante aspecte privind cadrul legislativ de respectare si asigurare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, mijloacele financiare de sustinere a serviciilor sociale adresate beneficiarilor cu dizabilitati, cadrul de infrastructura si ariile de competenta profesionala ale specialistilor activi in acest domeniu. La dezbatere, profesionistii in domeniu au exprimat puncte de vedere specifice experientei organizationale in care profeseaza, evidentiind atat diferente in implementarea cadrului legislativ cat si aspecte comune de ordin administrativ, tehnic, legislativ si financiar. La eveniment au participat 53 de specialisti din judetele Iasi, Bacau, Suceava, Vaslui, Botosani si Neamt.
     Evenimentul a debutat cu luarea cuvantului de catre Gabriela Capanistei de la Fundatia Serviciilor Sociale Bethany. Prezentarea modelelor de buna practica a inceput cu reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Mihaela Zaharia. Domnia sa a abordat aspecte precum integrarea tinerilor cu dizabilitati in invatamantul de masa si indemnizatia adresata asistentilor personali. Mihaela Munteanu, in calitate de reprezentant al Federatiei Organizatiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale, a continuat prezentarea modelelor de buna practica. Exemplul oferit de domnia sa este constituit de Comisia ONG si proiectul sau "Vocea ONG", ale caror eforturi sunt orientate spre a face cunoscute activitatile realizate de ONG-urile iesene. Aceasta idee a fost sustinuta si de Diana Paius, managerul zonal al Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany, care a valorificat infiintarea FONSS-ului ca un exemplu de buna practica. Prezentarea a fost continuata de Luminita Munteanu, Director Executiv al Directiei de Asistenta Comunitara Iasi, care a abordat subiectul salarizarii asistentilor personali. Domnia sa a oferit ca si exemplu de buna practica anumite masuri realizate de Primaria Iasi, cum ar fi: suportarea pana la 70% a salariilor asistentilor personali sau oferirea unor carnete de tichete valorice persoanelor cu dizabilitati. In viitor, se vizeaza atragerea fondurilor europene pentru a sustine solicitarile venite din partea familiilor. Nina Gavriloaie, sefa centrului Centrului Revis Harlau, din cadrul DGASPC Iasi, a continuat seria prezentarilor modelelor de buna practica. Astfel, Centrul Revis Harlau, infiintat in 2005, ofera servicii de gradinarit, brutarie, croitorie, decoratiuni unui numar de 40 de beneficiari cu dizabilitati mintale. In continuare, Madalina State, reprezentantul Centrului de Formare din cadrul DGASPC Iasi, a prezentat ca model de buna practica constituirea acestui centru de formare, alcatuit dintr-o echipa de 6 profesionisti. A fost sesizata nevoia de a oferi aceste cursuri de formare si persoanelor cu dizabilitati. Eleodor Gheorghian, reprezentantul Asociatiei ,,Buna ziua, Copiii din Romania", din Barlad, judetul Vaslui, a oferit ca model de buna practica construirea unei locuinte pentru persoanele cu dizabilitati, care functioneaza pe baza unui model de economie sociala, unde tinerii care locuiesc acolo se intretin prin intermediul unei ferme.
     Dupa pauza de pranz, Elena Vlasie, Directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Iasi, a continuat seria modelelor de buna practica. De profesie consilier scolar, domnia sa a orientat discutia catre integrarea copiilor cu nevoi speciale in invatamantul de masa, dar si necesitatea consilierii parintilor copiilor cu dizabilitati. Alina Chindris, reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, a adus in atentie echipa mobila constituita pentru a ajuta la monitorizarea copiilor cu dizabilitati, fiind si cazuri in care s-a intervenit cu servicii de recuperare. Psihologul Daniela Hughineata din cadrul Centrului de recuperare pentru copilul cu dizabilitati ,,Alexandra" din Onesti a afirmat ca acest centru asigura servicii de recuperare de kinetoterapie, terapie ocupationala, logopedie si stimulare cognitiva pentru un numar de 37 de beneficiari. Asistentul social Gabriela Godoi din cadrul Centrului de Servicii Sociale ,,Ghiocelul" Bacau a oferit ca model de buna practica o locuinta de tip familial, cu 3 case, a caror servicii se bucura peste 40 de beneficiari. Laura Gherasimescu, coordonatorului Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Darmanesti a accentuat importanta calitatilor pe care ar trebui sa le aiba cei care lucreaza cu persoanele cu dizabilitati. Centrul de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Handicap Neuropsihic Filipesti a fost un alt model de buna practica, iar terapeutul ocupational Oana Raducanu a ilustrat cu imagini activitatile benefice derulate pentru cei pe care ii sprijina. Medicul Gabriela Raveica din cadrul din cadrul Centrului de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Varstnice Rachitoasa a povestit despre reusitele activitatilor derulate in centru si despre gradul de atasare dintre beneficiari. Scoala Gimnaziala Speciala "Constantin Paunescu" reprezentata de Andreea Cojocaru a prezentat ca model de buna practica clasele speciale pe care le are pentru copii cu dizabilitati, dar si prin parteneriatele incheiate. In continuarea prezentarii modelelor de buna practica, Ionut Chirita, reprezentantul Fundatiei de Sprijin Comunitar Bacau, a reliefat faptul ca activitatea pe care organizatia o implementeaza se afla intr-o zona foarte saraca, dar reusesc sa treaca peste acest inconvenient social si economic. Niculina Daneliuc, de la DGASPC Suceava, si Brandusa Bialy, coordonator al Serviciului Echipei Mobile, au relatat reusitele echipelor mobile din judetul Suceava. Directorul adjunct al Colegiului Tehnic ,,Ion Holban'', Gabriela Vrabie, a descris institutia sa ca fiind una dintre cele mai performante din domeniul sau. Iftode Liliana, din partea Liceului Special ,,Moldova'', Targu-Frumos, a descris ca reusite deosebite 2 proiecte derulate de aceasta institutie cu copiii cu dizabilitati.
     Referitor la componenta "surse de finantare pentru ONG-uri", Eduard Baculea, reprezentantul Fundatiei Motivation Romania a prezentat activitatea de economie sociala a organizatiei ca model de buna practica integrarea socio-profesionala a pesoanelor cu dizabilitati si atragegea de fonduri pentru sustenabilitatea acestor servicii. La finalul evenimentului, Diana Paius, managerul zonal al Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany-birou Iasi, a prezentat sursele de finantare a Centrului de recuperare pentru copiii cu dizabilitati.


     Despre ANCAAR Iasi

     ANCAAR Iasi este o organizatie nonguvernamentala si non-profit infiintata in 2003, ce are ca misiune imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism si a familiilor acestora. Proiectele asociatiei urmaresc abordarea multidisciplinara in identificarea, cunoasterea si satisfacerea necesitatilor si drepturilor persoanelor cu autism. ANCAAR Iasi este membra a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist.


     Despre Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

     Fundatia Serviciilor Sociale Bethany este o organizatie non-guvernamentala si non-profit care urmareste imbunatatirea vietii persoanelor dezavantajate, in special a copiilor si a familiilor, oferind servicii sociale si promovand practici profesioniste in asistenta sociala. Cu 19 ani de activitate in Romania, programele fundatiei vizeaza in special prevenirea separarii copilului de familia biologica, promovarea unor practici profesioniste in lucrul cu copiii cu nevoi speciale sau care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, centre de reeducare sau penitenciare, familii defavorizate), si nu in ultimul rand promovarea voluntariatului ca modalitate de implicare in viata comunitatii.


index / despre noi / despre autism / terapii / evenimente / puteti ajuta / contact

© Copyright 2005 ANCAAR.   created by Desys - IT Company