Campania 2%

Completati acum formularul 230 cu datele asociatiei noastre. Cu doar 2 % din impozitul retinut de catre stat poti ajuta un copil autist sa zimbeasca!

detalii...
De ce am hotarat sa scriu?


     Pentru orice femeie, perioada in care este insarcinata este una dintre cele mai frumoase perioade din viata sa.
     Pe parcursul celor 9 luni de zile te pregatesti pentru aducerea unui copil pe lume, cu emotie, cu nerabdare, plina de curiozitate, cu speranta, asa cum te pregatesti pentru o calatorie unica in viata, intr-o tara pe care toata viata ai visat sa o vizitezi.
     Iti faci bagajele, iti cumperi bilet, dictionare sau ghiduri de conversatie, studiezi istoria tarii si formele de relief, clima, incerci sa afli cat mai multe lucruri despre oamenii pe care urmeaza sa-i intalnesti si despre viata lor.
     Si iata, soseste ziua mult asteptata cand te imbarci in avionul cu destinatia dorita. Inima iti tresalta, palmele iti transpira si iti simti pulsul undeva in gat... Totul e nou, neasteptat, plin de necunoscute...Si, deodata, auzi vocea pilotului rasunand in casti... Iti spune ca vor fi nevoiti sa aterizeze in alta parte, intr-o tara uitata de lume, despre care nu stii absolut nimic. Esti brusc ingrozita, iti spui ca nu se poate, ca tu ai bilet pentru tara mult visata si te intrebi ce vei face si cum.
     Dar avionul aterizeaza si esti nevoita sa cobori... Totul in jur e necunoscut, oamenii se feresc de tine si nu-ti da nimeni o mana de ajutor, pe care, de fapt, nici nu stii cum sa o ceri fiindca nu cunosti limba...
     Mi s-a cerut de multe ori sa povestesc ceea ce simte o mama cand afla ca are un copil cu autism. Am folosit de fiecare data parabola de mai sus fiindca exprima, cred eu, foarte bine ce se intampla in acel moment si astfel incat sentimentele sa fie intelese si de ceilalti. De cei ce se considera „normali” intr-o lume „normala”.
     Pun ghilimele fiindca urasc sa aud cuvantul acesta folosit de fiecare data cand se vorbeste despre copiii cu dizabilitati in comparatie cu cei fara dizabilitati. Consider ca normalitatea este relativa si este greu sa decidem noi cine este normal si cine nu.
     Societatea este astazi, mai mult ca oricand, o societate exclusivista in care persoanele altfel decat noi nu sunt primite, sunt izolate si marginalizate. De aceea si fiindca imi doresc foarte mult sa incerc sa schimb mentalitati, am hotarat sa scriu despre mine, despre viata mea de zi cu zi si a familiei mele, alaturi de fiul meu Robert.
     Si, recunosc, si pentru ca au fost cateva persoane dragi mie care m-au incurajat sa o fac. Sa scriu povestea unor SUFLETE IN CULORI...

     Titlul cartii a fost inspirat de numele pe care Gabriela Dobos l-a daruit expozitiei sale realizate cu fotografiile in care a imortalizat copiii cu autism din asociatia noastra. Initial am vrut sa o numesc „Suflet in culori”, referindu-ma doar la Robert, insa, mai tarziu, Gabriela mi-a spus ca si noi, parintii acestor copii avem suflete in culori asa ca, fiind povestea noastra, am preferat pluralul. Veti regasi in paginile acestei marturisiri si cateva din fotografiile semnate Gabriela Dobos (Scaparici) – Pro Image.
     Multumesc Ionela Gavriliu pentru ajutorul si sfaturile tale. Ionela a fost redactor la Jurnalul National, ziarul care a initiat o campanie pentru persoanele cu autism. Le multumesc si lui Theo, Hilde, Anke, doamnei dr. Adriana Panaitescu,pentru ca ati acceptat sa prefatati randurile care urmeaza.
     Parcurgand acest drum am avut sansa si onoarea de a cunoaste si alti oameni dragi, carora trebuie sa le multumesc ca mi-au fost alaturi si fara de care nu as fi reusit...
     Este vorba de ceilalti parinti, de specialisti din tara dar mai ales din strainatate care ne-au adus expertiza lor si m-au ajutat sa ma formez, de educatori si profesori sau oameni care au aratat ca le pasa.
     Nu ii voi numi fiindca sunt multi si nu mi-ar ajunge cateva pagini sa-i enumar, insa le marturisesc ca ii pastrez mereu in inima cu recunostinta.


index / despre noi / despre autism / terapii / evenimente / puteti ajuta / contact

© Copyright 2005 ANCAAR.   created by Desys - IT Company